Semalam ziey bercuti..maklumlah anak-anak ada kat rumah bila kat ofis tak ada kerja nak disetelkan lebih baik bercuti,,lagi-lagi banyak sangat jemputan kenduri kendara...bila dah setengah hari kat rumah rasa macam boring aje...belek2 buku resepi yang dah terperap kat album tu..sekali tu terpandang pada tart...dah lama beli acuan cubanya tidak...lagi-lagi teruja dengan Ira dah mula ambil tempahan...
Cubaan pertama tidak memuaskan tapi rasa dah cukup sedap rupanya jer yang xberapa cantik hehehe...
rupanya yang tak berapa nak montok hehehe...nak lorek pun tak pandai nanti nak kena belajar dengan Hasue tq atas tunjuk ajar maya...ziey mesti cuba lagi sampai cantik hehee..
Resepi ni ziey CNP dari dapur Ira Mohon izin yer kongsi kat sini...
Tart Crust / Shell
Bahan-bahan :
170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
- Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
- Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
- Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.
Cream Cheese Filling
Bahan-bahan :
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
Cara-cara :
Bahan-bahan :
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
Cara-cara :
- Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
- Masukkan filling ke dalam kulit tat.
- Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
Filling :
Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll.
Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll.
Tips untuk dapatkan cistat yang gebu dan montok(mengikut pengalaman saya...) :
- Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen).
- Keluarkan cream cheese 30 ~ 40 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
- Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust.
- Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.
waaa...ziey dah wat cheese tart...sya ni dah lama berangan nak wat cheese tart tp x terbuat lagi...huhuhuh
ReplyDeleteintan:ziey pun lama perap resepi,,bila cuba sekali rasa nk cuba lagi,,z mmg suka tart ni..
ReplyDeletebestnya kak ziey dh pndai buat cheese tart...sy duk perap je resepi tapi xterbuat2...=)
ReplyDeletekasih ibu :jangan perap lama2 nanti jd pekasam hehehe..
ReplyDeleteziey, ra dulu pun mcm tu juga masa first time buat tart, tapi bila dah byk kali buat, baru ada perubahan sikit. Filling tu ziey beli yg tak de ketul2, mcm jem. Baru senang nak lorek2....ra pun ikut cara HaSue....lepas ni boleh bisnes tart pulak, gerenti laku pulak.hehehehe...
ReplyDeletewanieyra:belum lulus lagi..kena byk kali cuba br blh ambil tempahan
ReplyDelete