Salam Pagi...
Apa khabar pagi isnin..mood ceria o mood weekend..tambah lagi esok cuti lagi...pasti ada yang masih bercuti....kepada cikgu-cikgu ziey ucapkan "SELAMAT HARI GURU"....
Blended cake Sempena Hari Guru....guru-guru masakan...hehe...tengok tu ada yang ada coklat rice,,ada yang tak ada,,main hentam jer nak habiskan stok kat dapur...bila habis boleh tambah stok baru...
Kek blended carrot ni ziey tengok kat dapur Ira dan hasue minggu lepas..lagi..biasa duk masak kek blended oren..hari ni kita ubah version carrot..boleh tahan juga rasanya..sedap...
Mohon izin yer CNP resepi untuk di kongsikan disini...
Resepi asal :Blended Orange Cake by Kak Fida@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Bahan-bahan: 24 cups
* 1 btg lobak merah(dlm 180g)
* 1 cawan minyak
* 1 cawan gula halus
* 3 biji telur
* 2 cawan tepung gandum*
* 3/4 sb baking powder* ( *diayak bersama )
* secubit serbuk kayu manis*(optional) - ziey tak letak
Cara-cara
1. Bersihkan kulit lobak merah(kikis jika perlu),potong2 kecil.Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.
2 Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
3. Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
4. Bakar pd suhu 170C selama 25 min atau hingga masak.
yang ini jadi macam ni ziey try kukus...rasa nya lagi lembut dari yang bakar....
dapat lah hasil yang version kukus ni dalam 10 biji...
Sedap juga kalau letak coklat rice tu. Ira pun buat lagi hari tu tp simpan kat frezzer dulu. Senang sikit, nanti boleh buat breakfast
ReplyDeletetak payah guna mixer ye :)
ReplyDeletelebih simple lagi bila cuma guna minyak saja.
salam ziarah kak ziey....teksturnya lembut mcm kek ke atau mcm muffin ye kak?
ReplyDeleteteringin gak nak buat tp blender rosak,,huhu...
ReplyDeletewanieyra :bt dlm cupies ni senang nk mkn...
ReplyDeletekasih redha :aa,,tak payah guna just blend jer
ReplyDeletenuwairani :tekstur kek,,sbb asalnya resepi kek,,saja z ltk dlm cupies..
ReplyDeleteanna :beli bau ler anna...
ReplyDelete