Bila cuti sekolah macam ni rasa malas jer nak datang ofis...bangun pun lambat jer...nak cuti pun rasa macam membazir pula duk melepak kat rumah...semalam godek-godek roti yang tak terusik tu jadikan puding..boleh la anak-anak makan sambil-sambil mengadap tv pagi ni hehe..
tengok tu hijau kuning lagi hehe..kedah mari..hihi..saja nak clearkan pewarna hijau yang tinggal sikit jer lagi...
Puding roti ni dah banyak kali ziey buat sebab asal nak clearkan stok roti buat puding marble ni hihi...macam tak mau belajar resepi lain jer hihi...
Jom kita semak resepinya :
Puding Roti Marble
- 4 keping roti
- 2 biji telur
- 1/2 cawan susu pekat
- 170ml susu cair
- 8gram serbuk agar2
- 1/2 cawan gula - bleh kurangkn
- 2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
- 31/2 cawan air= hana gune cwn biasa 230ml
- 2 sudu besar serbuk koko
- Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
- Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
- Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
- Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2!
- Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
- Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!
Yang ni stok untuk baby iman bawa ke nursery..sejak iman mula gemar makan puding mamanya mula berderet menu puding hehehe...yer la ziey masak ikut kesukaan si pemakan..
assalamualaikum - berkenan dgn bekas puding hehehe
ReplyDeletewah...menarik betul la...cantik jer nengok rupa puding tu sure sedap tu...:)
ReplyDeletemala :bekas tu z beli utk simpan puding o dadih senang nak bawa bekal..
ReplyDeletenieza:sedap dan lemak...
ReplyDelete