Salam Tengahari...
Dah masak untuk makan tengahari ker...ke beli jer...atau makan kat kedai jer...apa-apa pun boleh yang penting makanan yang bersih...
Tengahari ni ziey hidangkan ayam masak merah limau purut...
masak ni sebab anak-anak ziey suka lauk-lauk macam ni...sedap katanya...bila sedap tu makan tu memang laju lah,,tapi badan tak naik-naik...dah keturunan kecil agaknya..
.
jom kita tengok menunya...
Ayam masak merah Limau purut
- 1/2 ekor ayam
- garam kunyit
- 1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 cawan sos cili
- 1/2 cawan sos tomato
- 1/2 cawan kicap
- 2 sudu besar sos tiram
- sedikit air
- 1cm halia
- 3 sudu besar cili giling- boleh tambah kalau nak lagi pedas
- 3 helai daun limau purut
Cara-cara
- Bersih ayam dan potong kecik-kecik. Perapkan dengan garam kunyit selama 5 minit. Goreng dalam minyak penuh sehingga 2/3 masak.
- Tumbuk bawang besar, bawang putih dan halia.
- Ambik 2-3 sudu besar minyak goreng ayam tadi. Tumis bahan-bahan yang ditumbuk sehingga naik bau.
- Masukkan cili giling. Tumis sehingga pecah minyak.
- Masukkan sos, kicap, sedikit air dan ayam. Masak sehingga kuah pekat.Akhir sekali masukkan daun limau purut..
Boleh cuba resepi ni, daun purut pun banyak kat rumah...
ReplyDeletehaliza :ziey pun sbb byk daun purut masak pun asyik nak letak jer,,wangi jer rasanya..
ReplyDelete