Sunday, February 27, 2011

~~~KeTaM TomYam PuTiH~~~

SelAmaT PaGi 

Salam awal minggu ermmm malas rasa nya nk mula kerja.. anak-anak pun susah nak bangun pagi dah cuti 2 hari..Pagi ni ziey nak jamu Ketam TomYaM PuTiH..tp ini bukan menu breakfast ni menu lunch semalam..dah lama ziey tak makan ketam...tetiba kat pasar ada satu gerai jer jual ketam,,,tengok besar2 dan segar jer ketam ni,,apalagi jadikan juadah lah...tapi tut...tut...ambik 2 ekor dah sekilo...kira punya kira cukup lah 2 ekor pun untuk ziey sekeluarga makan..

 mana tidaknye sekilo 2 ekor jer....ermmm tengok ketam tu penuh dengan isi...ermmm sedap ler..telur pun banyak..

 dapatlah seketol seorang......

Baha-bahan :
2 ekor ketam di bersihkan dan dpotong ikut suka
1inci halia -ditumbuk
1inci lengkuas -ditumbuk
3 ulas bawang putih -ditumbuk
1 biji bawang besar -dimayang dadu
daun limau purut
2 biji asam limau
1biji cili merah -dipotong halus
3 batang serai -ditumbuk

Cara-cara :
Masukkan ketam kedalam periuk tambah air untuk kuah. Rebus bersama halia, lengkuas, bawang putih, serai dan bawang merah.Masak sehingga mendidih dan ketam separuh masak.
Masukkan cili merah,daun limau dan perahkan asam limau.
Simple jer tomyam ketam kita..cepat pun cepat..ziey tak buat pedas sebab anak-anak suka tomyam..kalau nak pedas boleh tambah cili api...



2 comments:

  1. simple..tak letak kiub tomyam ke ziey?
    akak biasanya letak tomyam paste
    akak nak cuba lah nanti..
    misti best kan

    ReplyDelete
  2. tak letak pun kak...tp tetap ada rasa tomyam juge,,cuba lah yer..

    ReplyDelete