Tuesday, March 29, 2011

::Kek PuDinG LapiS::

Selamat Pagi...

Jom jamu desert !!! tadi dah makan kue tiaw kenyang-kenyang...kita makan desert lak yer...jamulah desert kita yang tak seberapa ni..hihihi...resepinya dah lama ziey copy tapi bila time dah buat asyik tertunda..resepi ni ziey ambik kat sini dah bertahun rasanya..semalam tetiba jer rasa nak buat kes nya nak clearkan kek coklat kita..

Jom kita tengok !!!!

jadi juga akhirnya...

Kek Puding Lapis
resepi asal :www.sajionline.com.my
 
BAHAN KEK: 

200 gm sponge mix 4 biji telur  (ziey tak buat kek ni ziey guna kek yang ada kat 
1 sudu besar ovallete                  dapur sebab nak habiskan stok kek kita)
50 ml air Sedikit esen vanila
60 ml minyak 

BAHAN PUDING:

200 ml susu cair
200 ml susu segar
90 gm flan vanila
30 gm tepung kastard
Sedikit esen vanila 


BAHAN TOPPING:
200 ml air
35 gm gula
1/2 sudu besar serbuk agar-agar
Sedikit perasa lemon
Sedikit pewarna kuning (ziey guna merah,,kuning tak de hehehe)


CARA MENYEDIAKAN:

1. Untuk membuat kek, pukul telur sehingga gebu.
2. Masukkan sponge mix, ovallete, esen vanila, air dan minyak.
3. Pukul sehingga gebu dan masukkan ke dalam acuan empat segi, bakar pada suhu 170oC selama 25 minit. 
4. Setelah masak sejukkan dan keluarkan dari acuan. Trim di bahagian tepi kek, kemudian masukkan ke dalam acuan 9 x 9 x 3 inci.
 


 melapis puding....


5. Untuk puding, panaskan tiga per empat  susu, kemudian masukkan flan vanila.
6. Susu yang selebihnya tadi, kacau sebati bersama tepung kastard dan tuangkan ke dalam flan vanila.
7. Kacau selama 5 hingga 6 minit. Tuangkan puding ini ke atas kek dan sejukkan.



 ziey guna kek coklat yang dah ada kat dapur,, pastu potong-potong hehehe,,derhaka terus,,,next time kita cuba buat ikut resepi betul-betul...
 

 Sepatutnya tang laici tu buah anggur...kita tak de anggur letak jerlah laici pun....

8. Untuk topping, satukan kesemua bahan topping dan masak di atas api sehingga mendidih dan kacau perlahan-lahan. Tuangkan di atas puding pula.
9. Akhir sekali, hiaskan dengan buah anggur. Sejukkan.



 begini jadi lapisan nya...
gambar resepi asal memang comel tersusun lapisnya...

4 comments:

  1. Sedapnya nampak laici kat atas puding tu.....

    ReplyDelete
  2. hazila :ziey letak laici resepi asal anggur

    ReplyDelete
  3. waduhhh.. sedap bangt. triffle kan?lamaaaaaaa tak mkn.nk semngkuk! hihi

    ReplyDelete
  4. izah..triffle lembek kan kn scop..yang keras blh potong satu2..cuba tgk kat www.sajianonline.com..cantik dia punye..z punye versi derhaka dah tu..hehehe

    ReplyDelete