Salam Tengahari buat semua...
Jom,,,jommm..lunch..hehe..awal nya ajak kawan-kawan lunch..nak belanja ker..ajak-ajak ayam jer..sorry sebab lambat cikit update blog hari ni,,sibuk cikit kat ofis kebetulan ada latihan kebakaran...
Menu ni adalah tertunda..menu dinner malam tadi...sebab ada yang berlebihan ziey bawa ke ofis jadikan menu breakfast pagi ni...
hah tengok tu menyelerakan...yang kat tepi wedges..buat untuk si kecil...yang balance2 mama nya bawa ke ofis..
Jom kita resepi ayam ni,,ziey ambil dari blog mamasya....
Kat dapur mamasya ada banyak resepi ayam bakar...suka singgah...kat dapur mama...
source : hanamemories.blogspot.com ,t.kasih Hana kongsi resepi.
Bahan-bahan
* 1/2 ekor ayam - potong kecil
* 2 inci halia muda - parut
* 5 ulas bawang putih - ketuk
* 2 sudu besar kicap pekat manis
* 1 sudu besar sos tiram
* 2sk maggi seasoning @ sos ikan
* 1 sudu besar sos cili dan sos tomato
* 3-4 sudu besar madu
* 1/2 sk lada hitam
* 1/4 cawan air
* garam jika perlu
Cara-cara
* Gaul semua bahan dalam mangkuk kecuali air. Perap sebentar 10-20min.
* Panaskan kuali non stick dengan sedikit minyak. Masukkan ayam tadi dan juga sedikit air. Tutup dan biarkan masak hingga air kering dan terbit minyak dan sticky seperti ayam bakar.Sesekali balik2kan supaya tidak terlalu hangit.
* Sebelum matikan api, pastikan ayam masak, jika belum tambahkan lagi air dan masak lagi hingga kering dan sticky.
* Angkat dan buang lebihan minyak. Hidangkan.
sedapnya lunch dia...makan dgn kentang ko? ra lunch dgn tart je....nak rasa singgahlah rumah...
ReplyDeletera..z make nga kentang jer..nk habiskan iman punya..td singgah dah tgk tat tu comelnya...nati nk blajar buat..
ReplyDelete