Sunday, April 17, 2011

::CenDoL PuluT TaPai (C.P.T.):::

Salam Petang....


Cuaca hari ni panas sekali....terasa macam nak sejukkan kerongkong  jer...hehee..terasa sejuknya kalau dapat makan desert..cendol..puding .....best lah rasanya...

jommmm..pekena cendol pulut tapai....biasa ziey beli jer bila terasa nak makan,,kat kota bharu ada satu tempat yang sedap..tapi sekarang tak tahu lah dia punya kelazatan masih kekal lagi ke tidak...tapi kali ni ziey buat sendiri...boleh makan banyak sikit...ziey buat cendol ni sabtu lepas mother in law ada datang rumah...kita makan ramai-ramai..hehehe sedap....


Resepi pun cukup simple dan senang....cendol...santan...pulut (masak)....tapai ubi...gula melaka cairkan....satukan dan hidangkan dengan ais kiub,,,ermmm sedapnye...




hah!!!! ini ziey punya tengok tapai ubi tu...ermmm ziey suka tapai ubi...letak banyak sikit kebetulan tapai ni lembut dan manis...


pulut tak nampak terlindung disebalik tapai ubi heehehehe...yang pasti satu mangkuk pasti tak cukup...

selamat mencuba-cuba hehee.. 


4 comments:

  1. assalam ziey, akk suka cendol pulut tapai, lagi pula nampak tapai tu kuning bestnya

    ReplyDelete
  2. kat perlis pun ada.. famous gak cendol tapai pulut tapi tapai tu bukan tapai ubi la..

    ReplyDelete
  3. kak rosliza :wsalam,,tu la best tapai ubi sehari dua kat klatan ni mmg kuning,,manis lak tu...best sesangat,,nak ker nt zie kirimkan hehehe...

    ReplyDelete
  4. sofya : cuba lah buat dengan tapai ubi lain rasanya..best tapai ubi bagi ziey compare nga tapai pulut..

    ReplyDelete