Salam Ceria Di Pagi Hari......
Jom Sarapan di awal pagi....kalau lambat nati orang datang kacau... bila kena kacau breakfast pun dah dekat-dekat lunch hehehe.kira 2 in 1 terus...nak makan apa pagi ni yer....apakata kita makan gandum jer pagi ni..hihihi..jom sarapan Lempeng cicah sambal sotong...ermmm yummm best nye..
Anak-anak tak makan sambal,,jadi diorang cicah susu atau gula jer...mama nya yang cicah sambal sotong...breakfast yang sempoi tapi mengenyangkan...oklah tu..asal kenyang perut jadilah..
Resepi Lempeng
Bahan :
2 cawan tepung gandum
1/2 sudu emplek
2 cawan susu cair
1 s.t garam
air secukupnya
cara-cara :
satukan semua bahan, kacau sebati dan pastikan adunan tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat,kiranya yang sedang-sedang saja hehehe
Bakar menggunakan non stick pan
Sambal Sotong
sotong di potong kecil-kecil
2 biji bawang besar
1 biji bawang putih
10 tangkai lada kering
gula
garam
asam jawa
Blend bawang dan lada kering.
Tumis dengan minyak yang banyak sehingga naik minyak. Tumis
sekurang-kurangnya 30-40 minit. Masukkan gula, garam dan air asam jawa. Bila betul2
bahan tumis garing dan bau wangi, masukkan sotong. Biar
mereneh hingga pekat (15-20minit). Boleh angkat dan hidang.
Salam Ziey...
ReplyDeleteKak cek kalau lempeng cam gini...memang suka sgt...cecah lak ngan sambal tumis...emmm...sedapnya....
Assalam Ziey, kat rumah kak lempeng ni memang boleh dikatakan breakfast wajib untuk hari minggu, anak2 akak pun suka cicah dengan susu pekat..
ReplyDeletelempeng cecah sambal... kalau sy 5 6 keping baru puas, dah kenyang pun mcm takleh benti... hik2
ReplyDeletecikcek :lempeng ni walau simple tetap laku..
ReplyDeleteAntah bertingkat :ooo anak2 akak mmg suka lempeng ker,,hihii,,senang la gtu
ReplyDeleteSari :ooo sari suka sangat tu sampai xleh berenti..hihi mai sini ziey jamu lempeng tuk sari..
ReplyDelete