Monday, April 4, 2011

~~Red Velvet Cake jadi begini~~

Selamat Pagi...


Salam pagi...hari lambat cikit n3 kita masuk..tadi banyak tugasan yang nak disetelkan...siap kerja dulu...itu yang penting kalau tidak tak dapat cemerlang tahun ni hehehee...

Pagi ni siapkan kek untuk hubby bawa ke ofis..hehehe..saja bagi staf-staf kat PUU,kb makan sedap tidak lain pasal..

  
hah !!! tengok ler red velvet cake kita..hihiiii..ini gara-gara xtahu nak lorek kat atas...maklumlah tak masuk kelas masakan ginilah jadinye..tp kali ini kek nye memang jadi lupa nak snap gambar tadi masa kek masak...

tak pe la yer,,lorek cam ni pun yang penting kek kat dalam tu sedap di makan..

Resepi kek boleh dapat Disini.Ziey pun ambil kat sini jer sebab ramai dah yang mencuba kek red velvet ni...


Red Velvet Marble Cheese Brownies by ilhamdapur.blogspot
Bahan-bahan (loyang 4 segi 7x7 inci) - update resipi ( kita tak de loyang saiz ni...)
  • 125g + 1 sudu besar tepung serba guna (all purpose flour) @ tepung kek/tepung halus
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 60g mentega - suhu bilik
  • 110g gula halus
  • 1 biji telur saiz A - suhu bilik
  • 1/2 sudu kecil essen vanilla
  • 120ml susu segar - suhu bilik
  • 1/2 sudu besar jus lemon @ 1 sudu besar sunquick oren
  • 1/2 sudu kecil pewarna merah - maz guna merah strawberi
  • kurang sikit dari 1/2 sudu kecil coklat emulco
  • 1/2 sudu kecil cuka
  • 1/2 sudu kecil baking powder
Lapisan Cheese
  • 200g cream cheese - suhu bilik
  • 1 biji telur saiz B@A - suhu bilik
  • 60g gula galus
  • 1 sudu besar jus lemon
Cara

1. Panaskan oven suhu 170 C. Alas loyang dengan paper sheet. Biar kertas lebih dari loyang, senang nak keluarkan kek nati.

2. Satukan susu segar dan jus lemon, biarkan 5 minit.

3. Ayak tepung dan garam. Ketepikan.

4. Dalam magkuk, pukul mentega hingga berkrim, masukkan gula dan pukul lagi dalam 2-3 minit. Kemudian masukkan telur dan vanilla, pukul sebati.

5. Satukan susu segar, pewarna merah dan coklat emulco. Kacau sebati.

6. Masukkan tepung dan campuran susu segar tadi secara bergilir-gilir dengan didahulu tepung dan diakhiri dengan tepung juga dalam adunan mentega. Habiskan dalam 3x tuang.

7. Satukan cuka dan baking powder, biar sehingga keluar buih, kemudian masukkan dalam adunan kek dan kacau sekata. Simpan 2 sudu besar adunan untuk buat marble.

8. Tuang dalam loyang dan bakar selama 30 minit atau sehingga masak. Keluarkan dari oven dan boleh la sediakan lapisan cheesenya.

Lapisan Cheese

Cara

1. Putar cream cheese sehingga berkrim, kemudian masukkan gula dan putar lagi. Masukkan jus leman dan telur. Putar biar sekata.

2. Tuang atas kek dan amik bancuhan yang disimpan tadi masukkan dalam plastik bag atau buat kelongsong guna paper sheet, pastu gunting sikit hujungnya biar ada lubang kecil, kemudian picit atas lapisan cheese buat garisan melintang, kemudian tarik turun guna lidi satay agar jadi lorek seakan berpetak-petak gitu.(yang ni ziey tak buat sebab lupa nak simpan sikit bancuhan tu )
3. Bakar selama 30-35 minit dengan suhu 150 C atau bergantung pada oven masing-masing dengan kaedah steam bath (masukkan loyang kek dalam loyang yang berisi air panas mendidih ye, bkn suam2, macam nak bakar cheesekek, tujuannya agar kek tetap moist dan tidak kering). Sejukkan betul-betul sebelum dipotong. (seeloknya biarkan kek 4-5 jam dalam peti sebelum dipotong agar lapisan cheese betul-betul mengeras). Kemudian keluarkan dan biar seketika dengan suhu bilik sebelum dihidangkan.


disebabkan lupa simpan bancuhan tadi ginilah jadinya..ziey lorek-lorek dengan pewarna merak hehehe,,maaflah derhaka betul kali ni...

4 comments:

  1. rupa tak penting ziey yang penting rasa tau!

    ReplyDelete
  2. hehehe..cubaan kedua warna pun dah jd mcm org lain hehe,,nak deco dop pandai lagi,,lorat nga si kecil pun sama..

    ReplyDelete