Dah 2 hari bercuti..rasa malas pula nak mulakan tugas....errrrrrrrrrr...kerja tetap kerja..bestnya bagi yang dah jadi surirumah sepenuh masa...pagi ni kita breakfast dengan kek jer la yer...kek ni dah lama ziey salin resepi cuma takterbuat jer..apa tidak nya dah ramai yang mencuba,,kita pun cuba juga,,yer la bila singgah kat dapur kekawan ada jer kek ni... nak la tahu apa rasanya....
Resepi ni ziey CNP kat dapur HaSue mohon izin yer...pada pemilik asal resepi pun mohon izin yer...
Source: Kak Ida & Che Mat Gebu
Sharing By: HaSue@sue-hasue.blogspot.com
BAHAN KEK :-)
125 gram mentega -
1/3 cawan gula halus @ gula kastor
1 biji telur gred A
3/4 cawan tepung naik sendiri (self raising flour)
1/2 cawan tepung kastard
1/2 camca teh esen vanilla
BAHAN KASTARD :-) (hasue buat 2 adunan filling nih utk sebiji kek..)-ziey pun ikut Hasue
1 camca besar tepung kastard
1 camca besar gula kastor
2/3 cawan susu segar (mat guna 70% susu sejat IDEAL + 30% air)
15 gram mentega (kurang lebih 1 camca teh)
2 camca teh esen vanilla
CARA MEMBUATNYA :-)
1. UNTUK KASTARD :- Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla. Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat. Padam api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Ketepikan.
2. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat saiz 7 inci (mat guna acuan kaca macam dalam gambar). Ketepikan.
3. Putar mentega dengan gula halus hingga berkrim, masuk telur dan putar hingga kembang. Tambah esen vanilla. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung naik sediri + tepung kastard sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata.
4. Masukkan 1/2 adunan ke dalam bekas yang telah disediakan, ratakan dan buat sedikit lubang ditengah2nya. Tuang kastard, ratakan dan tutup dengan baki adunan, ratakan dan bakar selama 30 minit atau hingga masak.
5. Sejukkan sebelum dihidangkan. Jika suka boleh ayak gula aising atas permukaan kek sebagai penyeri...Selamat mencuba!!!
belum ditabur gula...
bila dipotong begini jadinya...
sorry la yer gambar blur jer,,yang pasti kek ni memang sedap...
0 comments:
Post a Comment