Sunday, April 24, 2011

:::Gulai Udang Cendawan::

Salam Tengahari...

Semua dah makan tengahari ker...ziey baru jer selesai makan,,,terlewat sikit makan harini...ada tugasan yang nak diselesaikan...apa yang penting makan sampai kenyang hehehehe..

 Resepi simple ni dari turun termurun ajaran mak ziey sendiri..biasa kalau buat gulai kunyit ikan pun ziey guna resepi ni cuma tukar ikan dari udang dan tambah kan asam keping sedikit..

Jom tengok resepi simple ini...

Gulai Udang Cendawan

Bahan-bahan ( 5 orang )

  • 1/4 kilo udang yang sederhana besar.
  • 250gm santan pekat segar.
  • 3 atau 4 sudu kecil serbok kunyit.(jgn guna kunyit hidup-rasa dan baunya kuat)
  • Cendawan secukupnya
  • 1 inci lengkuas 
  • 5 biji bawang merah
  • 2 biji bawang putih
  • Garam,serbuk perasa.
  • cili merah

Cara-cara

  1. Mula-mula blend bawang merah, bawang putih dan lengkuas hingga hancur.
  2. Masukkan santan ke dalam periuk tuang bahan kisar dan masak di atas api yang perlahan.
  3. Bila santan agak mendidih masukkan udang dan serbuk kunyit. Kacau hingga santan tidak berketul.Masukkan cendawan dan cili yang telah dipotong kecil.
  4. Biar kuah menjadi agak2 pekat masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya.
  5. Sedia dihidangkan.


 



4 comments:

  1. perh..sedapnya...i like..sudi2 la pos masakan ke blog pu3..yummy.. http://pu3store.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. banyak tak masak? kalau banyak kasi kita sikit...

    ReplyDelete
  3. pu3 :nati ziey kat blog yer...

    ReplyDelete
  4. geraugerbang :nk kata bayk tu tak juge..tp try 2,3 ekor tu boleh ler

    ReplyDelete